Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek ve Štědré

DENÍK 24.1.2012

 
Obraz zkázy. Zámek ve Štědré býval nádherný s rozlehlou zahradou. Teď je z něho ruina, stejně jako ze zámku v Toužimi. Majitel ze San Marina se objekt marně snaží prodat na internetu.
Autor: DENÍK/Ivana Kalinová
 Kdysi výstavný zámek velkotextilního průmyslníka Josefa Menšíka ve Štědré na Žluticku má naději, že neskončí jako lázně Kyselka. Obec jej po téměř dvaceti letech koupila zpět. Podle starosty Františka Pánka nebyla jednání s posledním majitelem, italskou společností Carra, vůbec jednoduchá. Italové za něj totiž původně chtěli milionů osm.
„Nejprve se nám smáli a tvrdili, že zámek časem získal na hodnotě. I když s ním neudělali vůbec nic a objekt rychle chátral. Zájem o něj nebyl. V prosinci loňského roku ale slevili na tři a půl milionu a my jsme se rozhodli. Koupili jsme pozemky i budovu a v těchto dnech by už měl být zámek zapsán v katastru nemovitostí jako náš majetek,“ vysvětlil starosta Pánek.
Obec Štědrá, v níž bydlí přibližně pět set padesát obyvatel a disponuje rozpočtem ve výši deseti milionů, tak získala zpět majetek, který začátkem devadesátých let prodala. Ovšem v daleko horším stavu.
Budova o čtyřiceti pokojích se postupně sesouvá k zemi, okna jsou zazděná, ve střeše jsou díry a celý objekt drží pohromadě plechové pláty. Morbidní obraz současného stavu dokreslují padlé stromy v zahradě a kašna, která bývala její chloubou.
Kdysi v barokním zámku Štědrá bydleli Kokořovci z Kokořova. Teď tady bydlí hlodavci a smutek, protože bývalý majitel se o tuto kulturní památku vůbec nestaral. Obec Štědrá chce budovu z roku 1730 ale zachránit.
„Prodávali jej 17 let a nic se nedělo. Technický stav zámku se stále zhoršuje. Naposledy se zřítila venkovní veranda v zahradním průčelí. Balkon visel ve vzduchu, proto jsme museli zasáhnout a zbytek sundat. Je to pořád lepší, než aby to na někoho spadlo,“ vysvětloval starosta Štědré František Pánek ještě začátkem loňského roku. Právě statika budovy a záchrana interiérů budou první věcí, na níž začne obec pracovat. Zámek podle starosty zůstane zámkem. Na domov důchodců či školicí středisko jej Štědrá přestavět nechce. Na rozdíl od italské firmy, která objekt plánovala přestavět na hotel. „Ještě v roce 2007 se majitel snažil jednat o svých plánech s památkáři, protože ti mu udělili pokutu. Z hotelu ale sešlo a zámek pak už jen nabízeli k prodeji u různých realitních kanceláří,“ doplnil starosta.
Antonín Haidlmaier, vedoucí oddělení památkové péče karlovarského magistrátu, které vykonává v přenesené působnosti státní správu na úseku památek, je změnou majitele zámku ve Štědré potěšen, ale upozorňuje, že je v nepříliš vyhovujícím technickém stavu. „Pro obec to nejspíš bude představovat určitou finanční zátěž, ale zastupitelstvo obce jednoznačně ukázalo, že mu na stavu zámku skutečně záleží,“ zdůraznil. Dodal, že obec může čerpat dotace z běžných programů, co poskytuje Ministerstvo kultury, prostřednictvím obcí s rozšířenou působností nebo prostřednictvím Národního památkového ústavu. „Už také projevila zájem, stejně jako o dotace, které poskytuje Karlovarský kraj,“ doplnil Haidlmaier.
Památkáři už začátkem ledna absolvovali na místě šetření o potřebných neodkladných záchranných zásazích, které by podchytily akutní statické problémy zámku. „Zástupci obce, oddělení památkové péče magistrátu, Národního památkového ústavu a statik společně prošli objekt a zjišťovali priority, jak a co je potřeba zabezpečit jako první. Připomínám, že v zámku se zřítila část balkonu, který byl v jeho střední ose směrem do parku. Už jsme obdrželi žádost o závazné stanovisko orgánů státní památkové péče k záchranným pracím, čeká se také na vyjádření Národního památkového ústavu v Lokti. Zámek má naději, že nový vlastník bude starostlivější,“ dodal Haidlmaier.