Jdi na obsah Jdi na menu
 


HAUENŠTEJN - Horní hrad

20. 4. 2008

letecky-pohled.jpgZámek Horní hrad, původně středověký hrad Hauenstein zřejmě královského založení z konce 13. století. Byl vybudován na skalnaté ostrožně na strategicky velmi výhodném místě k ochraně zemské stezky, která vedla nedalekým údolím Ohře. Jeho prvním známým držitelem je zmiňován roku 1320 loketský purkrabí Mikuláš Winkler. Mezi další majitele hradu patřili Satanéřové z Drahovic v roce 1470, roku 1528 kupují hrad Šlikové, kteří tu sedí s přestávkou až do roku 1663, kdy panství prodali sasko-lauenburskému knížeti Juliovi Jindřichovi. Hrad byl původně dvoudílný. Malému, výše položenému dílu dosud dominuje volně stojící okrouhlá bergfritová věž. Ve snížené poloze zaujal pozici obdélný palác s menším jižním křídlem, z nichž se dodnes zachovaly sklepní prostory. Od roku 1839 patřil hrad Buquoyům za nichž dvě výrazné přestavby (nejprve v letech 1840-1850 a později 1878-1882) zcela změnily nevelký hrad na prostorný zámek ve stylu tehdy módní anglické novogotiky. V prostoru mezi branou a jihovýchodním palácem (úřednickým domem) byl přistavěn nový trakt vytvářející drobný čestný dvůr a rytířský sál prolomený velkými hrotitými okny s gotizujícími kružbami a s gotizujícím dřevěným trámovým stropem. Na nedalekém návrší byla podle projektu Bernharda Gruebera vybudována vznosná novogotická kaple, vysvěcená v roce 1851.

 

V roce 1992 připadl hrad a zámek Hauenštejn nedaleké obci Krásný Les. To však už západočeská Hluboká, jak se zámku také přezdívalo, byla ve velmi žalostném stavu. Roku 2000 převzal zcela zdevastovaný zámek, s propadlými střechami a staticky narušeným zdivem, nový majitel pan Pavel Palacký, který okamžitě započal se záchranou areálu.

 

V současné době je Hauenštejn opět zpřístupněn veřejnosti a nabízí svým návštěvníkům možnost sledovat jeho proměny během rozsáhlé obnovy, která se nese v duchu motta "Jak se staví hrad". Lze si prohlédnout celý areál, vystoupat na bergfritovou věž s výhledem do Krušných a Doupovských hor, navštívit hradní hodovnu v gotickém sklepení, zámeckou kapli, galerii a výstavu dřevěných plastik, Rytířský sál s původním vyřezávaným stropem či projít se rozlehlým lesoparkem. Na hradě se každoročně koná řada kulturních akcí.

 

www.hornihrad.cz