Jdi na obsah Jdi na menu
 


LIBÁ - hrad a zámek

20. 4. 2008

13_20_1508309870_711055_max.jpgHrad Liebenstein, založený po polovině 13. století jako sídlo ministeriálů příslušných k císařské falci v Chebu. Pojmenován byl podle stejnojmenného hradu u Tirschenreutu v Bavorsku. Prvním majitelem hradu je zmiňován k roku 1264 Rupert z Nového Liebensteinu. Po vymření rodu pánů z Liebensteinu získal hrad v roce 1346 již z rukou českého krále Jana Lucemburského chebský měšťan Franz Gosswein. Jeho potomkům Liebenstein v roce 1381 odňal král Václav IV. a předal jej chebskému hejtmanu Janovi z Leuchtenberga. V roce 1425 hrad i panství Liebenstein zakoupili Zedwitzové z Neuberga (dnes Podhradí), od roku 1790 říšská hrabata, kteří drželi hrad až do roku 1945.

 

Dispozice hradu je dvoudílná, z původního jádra se dochovala velká válcová věž (bergfrit), původně volně stojící za oblou hradební zdí a na jižní straně starý, tzv. „horní“ palác. V polovině 14. století byl přistavěn mladší „dolní“ palác a při další přestavbě hradu v polovině 15. století bylo přistavěno příčné křídlo s průjezdem, chráněné dvěma baštami. Při dělení majetku mezi Zedwitze roku 1498 se v popise hradu konstatovalo, že jeho oba díly jsou užívány samostatně. V rámci renesanční úpravy hradu v druhé polovině 16. století došlo ke spojení obou paláců novým patrovým křídlem a severozápadní palác byl doplněn nárožním arkýřem. Barokní přestavby (z nichž první skončila roku 1719) pak středověký hrad zcela přeměnily v pohodlný zámek. Došlo k přestavbě vstupního křídla a úpravě všech fasád. Tehdy zanikly i hradní příkopy na jejichž místě byly vybudovány zámecké terasy. Interiér zámku byl upraven rokokově a později klasicistně. V roce 1755 vznikl na místě gotického kostelíka barokní jednolodní kostel sv. Kateřiny.

 

Hrad a zámek v Libé zůstal po roce 1945 prázdný a pozvolna se začal rozpadat. Koncem 80. let 20. století urychlil přeměnu ve zříceninu zhoubný požár. Počátkem 90. let se sice započaly rekonstrukční práce, ty však po zabezpečení vstupního křídla skončily. Hrad a zámek v Libé je tak stále nepřístupný a dále chátrá.

 

V roce 2006 zakoupili areál zchátralého zámku manželé prof. Vladimír Griněv a Ing. Zuzana Griněvová z Prahy, kteří pokračují v celkové rekonstrukci objektu.

 

Více zde.